суботу, 18 січня 2014 р.

«Уклін вам, хто боронив наше село і творив перемогу»


«Уклін вам, хто боронив наше село і творив перемогу»

 

«Війна далека,але память близько:на кожнім кроці,

в кожнім із сердець. І голови схиляємо низько-низько.»

         4 січня в Комсомольські бібліотеці-філії для доморослих ,з нагоди 70 річчя з часу визволення села Комсомольське від німецько-фашистських загарбників відбулася година пам’яті «Уклін вам, хто боронив наше село і творив перемогу».  Пам’ять про тих ,хто не шкодував себе,рятував рідну землю і приніс перемогу над окупантами живе і нині. Скільки не пройшло б років і десятиріч ми завжди будемо звертатись до тих історичних подій,що знаменують перемогу життя над смертю,розуму над безумством,гуманності над варварством.

        З історією Комсомольського під час Великої Вітчизняної війни ,часами окупації та звільнення,присутніх ознайомила  Антонюк Тетяна.

       Завідуюча бібліотекою розповіла про Житомирсько -Бердичівську операцію та Шевченківську операцію війська 1-го українського фронту,завдяки яким було звільнено Вінницю,Козятинський район та 7 січня 1944 року село Комсомольське. За великої підтримки партизанських загонів Сабурова,Федорова,Бегми та місцевого під керівництвом Марчука. Зачитала спогади очевидця того грізної години-Дримчука Петра Миколайовича.

      Багато солдатів та офіцерів Радянської Армії загинули при звільнені нашого села від німецько-фашистських загарбників. На території сільської ради вдячними жителями було встановлено обеліск та пам’ятні стели,на яких викарбовано імена тих,хто не повернувся з війни,а також на цьому святому місці поховані воїни-визволителі нашої місцевості. Никитюк Вероніка зачитала списки односельчан,які загинули під час Великої Вітчизняної війни. Їх та воїнів-визволителів було вшановано хвилиною мовчання.

    З цікавою розповіддю виступив також Лазарчук Іван Максимович. Він повідомив ,що Комсомольське частково було звільнено ще 6 січня,а саме по старомахнівку(Вул.Пархоменко,Камянка) ,тоді як центр був ще окупований. Поділилась інформацією і Лопатиниська Неля Дмитрівна  про героїв підпілля:Гуменну (на жаль ім’я не пам’ятає)та Машталіра Івана Павловича , Нікольського Лева 19-річного радянсько  воїна розвідника, який загинув на даху школи під час звільнення села .  Його прізвище носить одна із головних вулиць села.

        Вірші про перемогу читав Рачківський Роман.

       Завідуюча бібліотекою  в бібліографічному огляді літератури «Минають роки, минають віки, а подвиг житиме завжди» презентувала твори друку,що містили інформацію про село Комсомольське  героїв-односельців під час Великої Вітчизняної Війни.

Велика вдячність усім тим,хто звільняв наші села, пам’ять про цих людей ми пронесемо у своїх серцях через усе життя. Без минулого не може бути майбутнього. Тож схилимо низько голови перед їхньою пам’яттю,перед пам’яттю тих,хто назавжди лишився у нашому селі хто воював за Батьківщину,хто віддав життя за наше майбутнє,за ясне й мирне небо.

 

 






Немає коментарів:

Дописати коментар