пʼятницю, 6 червня 2014 р.


Комсомольський територіальний центр соціального обслуговування,відділення соціально-побутової адаптації.

        З давніх часів благодійність утвердилася в традиціях нашого народу. Цілком природнім вважалося допомогти знедоленому, поділитися шматком хліба, захистити старість і немічність.

У нашому селі Комсомольське, таку місію виконують працівники територіального центру соціального обслуговування,відділення соціально-побутової адаптації (надання соціальних послуг), який був створений в 2014роц ,в лютому місяці ці і керує ним директор Козятинського районного тер центру–Матвійчук Василь Григорович,завідуюча-ПисаренкоТетянаЯківна,соціальний педагог–ЖалюкОксанаВікторівна,соціальнийпрацівник-Демишина ЄвгеніяМиколаївна.

     Основною діяльністю тер центру є виявлення громадян похилого віку, інвалідів, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги; визначення (оцінювання) їх індивідуальних потреб у соціальному обслуговуванні і наданні соціальних послуг, забезпечення якісного соціального обслуговування (надання соціальних послуг), становлення зв’язків з підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, фізичними особами, родичами громадян, яких обслуговує територіальний центр, з метою сприяння в здійсненні соціального обслуговування (наданні соціальних послуг).

    Територіальний центр провадить свою діяльність на принципах адресності та індивідуального підходу, доступності та відкритості, добровільного вибору отримання чи відмови від надання соціальних послуг, гуманності, комплексності, максимальної ефективності використання бюджетних та позабюджетних коштів, законності, соціальної справедливості, забезпечення конфіденційності, дотримання стандартів якості, відповідальності за дотримання етичних і правових норм.

Відділення соціальної адаптації  територіального центру (далі відділення соціальної адаптації  )створене для соціального обслуговування(надання соціальних послуг)не менш як 30 громадян похилого віку, інвалідів (які досягли 18-річного віку що частково втратили здатність до самообслуговування.  

   Відділення соціально-побутової адаптації співпрацює з Комсомольською сільською радою, Комсомольською бібліотекою філією для дорослих та інші.
   Відділення соціально-побутової адаптації обслуговує громадян незалежно від їх сімейного стану,які мають часткове порушення рухової активності та не мають медичних протипоказань для перебування в колективі та потребують соціально-побутової та психологічної адаптації,надання соціально-побутових та соціально-педагогічних послуг з метою усунення обмежень життєдіяльності,  підтримки  для
 
соціальної незалежності,відновлення знань,вмінь та навичок з орієнтування в домашніх умовах,ведення домашнього господарства.Самообслуговування,поведінки в суспільстві,сприяння розвитку різнобічних інтересів і потреб осіб організації дозвілля і відпочинку.


         Відділення здійснює виявлення одиноких непрацездатних громадян та обстеження їх матеріально-побутових умов проживання за сигналами: самих громадян, управлінь праці, медичних закладів, громадських організацій тощо з метою зарахування до відділення.

          На громадян, які приймаються на обслуговування відділенням, оформляється особова справа, яка складається з таких документів:

·       письмова заява громадянина;

·       медичний висновок про здатність до самообслуговування, потребу в постійній сторонній допомозі та догляд в домашніх умовах;

·       карта індивідуальних потреб у соціальному обслуговуванні (надання соціальних послуг);

·       один примірник договору, укладеного громадянином і територіальним центром про соціальне обслуговування (надання соціальних послуг);

·       довідка про склад сім’ї;

·       витяг з Реєстру правочинів про відсутність укладеного договору довічного утримання (догляду), виданий нотаріусом (у разі потреби);

·       копія довідки про встановлення групи інвалідності;

·       копія рішення комісії про звільнення від плати громадян похилого віку, інвалідів (які досягли 18-річного віку), хворих (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які не здатні до самообслуговування, але мають рідних, що повинні забезпечити їм догляд і допомогу;

·       копія наказу про здійснення (припинення) соціального обслуговування;

·       інші (у разі потреби).

 












 
 

Соціальні робітники відділення надають соціальні послуги за такими наступними напрямами:

§  Закупівля і доставка продуктів, промтоварів на ринках та магазинах;

§  Закупівля та доставка медикаментів;

§  Вологе прибирання житла;

§  Допомога у приготуванні їжі;

§  Оформлення субсидій;

§  Консультації з різних життєвих питань;

§  Психологічна допомога;

§  Оформлення пільг, оплата комунальних послуг;

§  Читання художньої та іншої літератури;

§  Написання листів;

§  Заміна газових книжок;

§  Ксерокопіювання;

§  Відвідування медичних закладів (оформлення пільгових рецептів, доставка аналізів, відвідування у лікарні на стаціонарному відділенні) тощо.

§  Члени відділення соціальної адаптації  мають можливість відвідувати такі гуртки та курси:

§  Декоративне прикладне мистецтво

§  Лекції та практичні заняття

§  Краєзнавство

§  Організвція дозвілля

§  Мистецтвознавство

§  Літературний

§  Вокальний

§  Шахово-шашковий

§  Історико-краєзнавчий

§  Здоровий спосіб життя

§  Основи компютерної грамотності

§  Кулінарія.

З метою удосконалення діяльності територіального центру та впровадження інноваційних моделей надання соціальних послуг створено мультидисциплінарну команду, яка надає комплекс соціальних послуг. До складу команди входять: соціальний працівник, соціальний педагог, перукар,юрист,бібліотекар,масажист та інші залежно від індивідуальних потреб громадян. Мультидисциплінарною командою обслужено 70- чоловік.

Завдяки колективу територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Комсомольської сільської ради одинокі ,непрацездатні громадяни, інваліди, особи, що опинилися у складних життєвих обставинах відчувають дієву турботу держави.

Працівники тер центру не тільки за службовими обов’язками,але й за покликом серця піклуються про літніх людей та інвалідів. Завдяки їхній турботі літні люди отримують надію на майбутнє, відчувають себе повноцінними, повноправними членами суспільства. Щодня працівники приходять на допомогу, проявляють співчуття і терпіння, розділяють їх біль забуваючи про власні проблеми
Працівники Комсомольського відділення соціальної  адаптації    проводять різноманітні виставки  робіт з пластиліну,вишиванок,паперу. Зустрічі з цікавими людьми тощо. А нещодавно до святкування 69 річниці перемоги  над фашистськими загарбниками в Комсомольському відділенні соціальної адаптації  відбувся круглий стіл «Війна далека,але пам'ять близька». На ньому були присутні учасники Великої Вітчизняної війни :Довгалюк Аполлінарій Павлович, Сологуб Микола Іванович, вдови загиблих воїнів, юрист відділення Козак Валентина Іванівна,завідуюча бібліотекою для дорослих Дроненко Людмила Євгеніївна,місцева поетеса Токова Любов Кирилівна та гості-люди поважного вік, жителі с.Комсомольське. Розпочала захід Жалюк Оксана Вікторівна вступним словом про значення перемоги для українського народу,української держави. Звучали спогади ветеранів. Присутні дізнались багато цікавих факті про Комсомольське під час окупації,звільнення. Незважаючи ,що на початок Великої Вітчизняної війни
 
 












Аполлінарію Павловичу було 13 років пам'ять його назавжди закарбувала ті страшні події. Довелось йому разом з батьком і на полях попрацювати,збираючи житоі після визволення збирати та звозити трупи радянських бійців,що загинули  в боях при звільненні села. Особливо запам’яталась йому зустріч з Микитою Хрущовим. Линули спогади,звучали вірші та пісні. Адже на круглому столі були присутні два баяністи Токова Любов Кирилівна та Сологуб Микола Іванович. Незважаючи на поважний вік вони порадували присутніх віртуозною грою та гарним виконанням пісень,підігравав їм на бубені  Красніцький Станіслав. Атмосфера була святкова та піднесена. Всі були під гарним настроєм і навіть деякі гості нестримались та пішли в танок-танцювати. Закінчився захід чаюванням. До круглого столу був організований тематичний перегляд літератури «Перемога ціни немає ,долі різні вона одна».

 














Немає коментарів:

Дописати коментар