вівторок, 3 лютого 2015 р.


Дівчина з легенди -Маруся Чурай


 

«Ця дiвчина не просто так,

Маруся.

Це - голос наш. Це - пiсня.

Це - душа. »

/ Л. Костенко /


      23 cічня в Комсомольській бібліотеці-філіі  для дорослих відбулася літературно-музична година  «Дівчина з легенди -Маруся Чурай» присвячена 400-річчю  з дня народження   славнозвісної народної поетеси та співачки Марусі Чурай(Чураївни) .Народжена для любові, вона не знала її радощів, і всі свої надії, все своє любляче серце по краплині сточила в неперевершені пісні, що й зараз бентежно озиваються в наших серцях і вражають нас глибиною і щирістю висловленого в них почуття, чарівністю мелодій.
 

   Розпочала захід викладач музичної школи Завальна Ольга Петрівна,яка своєю розповіддю перенесла присутніх на початок17 століття ,немов наяву побачили читачі ,як маленька Маруся пасе гусей ,проводжає козаків в походи ,серце дівчини сповнювалось гордістю, коли вона чула, як козацький полк співав її пісні, вирушаючи в дорогу.,закохується в зрадливого Грицька Бондаренка,важко переживає зраду,топиться ,її рятує  реєстровий козак Полтавського полку Іван Іскра. Одужавши, пішла до подружки і несподівано зустріла там Гриця з молодою дружиною. Ревнощі, згадки про нездійснені дівочі мрії призвели до плану помсти, який Маруся виклала у пісні „Ой не ходи, Грицю”, а згодом втілила його в життя,отруївшизрадника.За вбивство козака Марусю посадили до острогу. За рішенням суду дівчину мали стратити, проте Іван Іскра знову врятував її, привізши гетьманський наказ про помилування злочинниці в пам'ять заслуг і героїчної смерті батька дівчини та заради її чудових пісень. Поетеса після цього довго не прожила, померла в каятті.
   Свою розповідь Ольга Петрівна підкріплювала грою на
 
електрофортепіано та прекрасним співом чудової пісні Марусі Чурай «Віють вітри». Інші пісні : «Ой,не ходи, Грицю», «Грицю,Грицю, до роботи», «Сидить голуб на березі», «Засвіт встали козаченьки» , «Котилися вози з гори»присутні прослухали в запису.

    Завбібліотекою ДроненкоЛ.Є. провела бібліографічний огляд книг, в сюжет яких ввійшли пісні Марусі Чурай, її образ знайшов відображення у творах Левка Боровиковського, Степана Руданського, Ольги Кобилянської, Володимира Самійленка, Михайла Старицького, Ліни Костенко та інших письменників. Також було проведено тестування по піснях «Засвіт встали козаченьки» та  «Ой,не ходи, Грицю».

    До заходу як завжди був організований тематичний перегляд літератури «Дівчина з легенди -Маруся Чурай».

  Чотири віки ходить пісня Марусі Чурай по нашій землі, чотири  віки любові вже подарувала дівчина людям. А попереду — вічність, бо велика любов і велика творчість — невмирущі .

 


Немає коментарів:

Дописати коментар