вівторок, 12 липня 2016 р.

 

Махнівка повернула свою історичну назву.

 
Для кожної людини  Батьківщина починається з отчого дому , з маминої ніжної посмішки , з тих потаємних куточків дитинства , де ти завжди почуваєш себе у безпеці . Іншими словами , це все – рідний край . А знати свою країну означає , перш за все , знати історію свого краю , неповторність та унікальність його природи , особливості господарства та населення.На берегах річки Гнилоп’ять,що пролягає через Козятинщину,вздовж славнозвісного транзитного шляху,так званого в  народі Вального,Козацького,Чумацького та з  більш поширеною назвою Чорного,котрий з’єднував південно-східні райони Європи з північними,розмістилось одне з наймальовничіших на Вінниччині сіл,село Махнівка(з 1935 року Комсомольське),яке12 травня 2016 року повернуло свою історичну назву.Адже 12 травня під час засідання Верховної Ради України народні депутати підтримали Постанову про перейменування деяких населених пунктів (№4468). В переліку «декомунізованих» топонімів – 12 назв сіл Вінниччини. Відповідна постранова розміщена на сайті ВРУ.
  Село Махнівка вважається одним з найдавніших поселень краю. УПольському географічному словнику за 1884 р. зазначається «..є письмові сліди , що вже за часів  Свидригайла, біля І430 р вперше згадується Махнівка.Село багате на історичні події,та видатних людей.
Назва села походить від поширеного на той час ремесла –ткацтва,»махна,ляда»,основногоагрегата ткацького мистецтва.Назва Махнівка - це природня, історична назва села, яка існувала 600 років, і Махнівкою називали село предки багатьох поколінь і будуть називати  багато поколінь нащадків. Оскільки забуваючи і втрачаючи свою історію, ми втрачаємо й забуваємо своє коріння, а з кожним поколінням відновити щось все важче і важче.
  Нещодавно в с.Махнівка було демонтовано стару вивіску на сільській раді та на перехресній на посту ДАІ.
 
 
 
 
 




Немає коментарів:

Дописати коментар