пʼятницю, 21 лютого 2014 р.

«О щастя ти моє чудесне,горе моє прокляте,моя любов».




         «Хто ніколи не кохав — покохай завтра,

           а хто кохає — завтра покохай заново»

                                             Клавдій Клавдіан

 14лютого в Комсомольській бібліотеці - філії для дорослих з нагоди свята закоханих відбулась година цікавих повідомлень «О щастя ти моє чудесне,горе моє прокляте,моя любов». Молодь дізналась про історію свята. Згідно з однією версією, святий Валентин був священиком, який таємно вінчав закоханих і за це був страчений римською владою 14 лютого 270 року. Кажуть, що перед смертю він встиг передати листа дочці тюремника із написом „Від Валентина”                  

          Інші легенди стверджують, що Валентинів день взагалі немає нічого спільного із життям святого. За часів Римської імперії існувала традиція: щороку 14 лютого, напередодні свята Люперцалії, юнаки писали на шматочках паперу жіночі імена і вкидали ці папірці у велику скриню. Потім юнаки наосліп діставали папірці. Дівчина, чиє ім’я випадало хлопцеві, ставала його супутницею на фестивалі Люперцалії. Свято це присвячувалося богині шлюбу Юноні та Панові – богу живої

          А от у середньовіччі вважали, що саме 14 лютого птахи обирають собі пару. Але не будемо сперечатися,яка легенда ближча до істини, адже це не суттєво. Свято Валентина люблять за те, що воно возвеличує найпрекрасніше почуття

            Сьогодні – свято любові, свято найкращого почуття, яке окрилює, дає сили і натхнення, радість і захоплення. І завдячуючи якому продовжується життя на землі. Кохання – це не тільки почуття людяності й шляхетності. Воно має в собі дуже велику силу. Кохання – це святе почуття, яке заслуговує на свій день, на своє свято. І ось таке свято є, є такий день. Він відзначається з особливо, майже по всьому світу 14 лютого.

       Молоді люди дізнались як це свято святкують в різних країнах світу,які подарунки  « валентинки» дарують,як гадають на суджену та судженого. Здивувались ,що в Італії цей день називають « Солодким днем»,бо в цей день прийнято дарувати лише солодощі. А в Америці та Англії переважно дарують квіти. В Норвегії  14  лютого  можуть одружуватися без згоди батьків. 14 лютого у Франції заведено дарувати білизну, романтичні подорожі, шоколадні муси, цукерки, рожеві йогурти, нарізану сердечками ковбасу, «щасливі» лотерейні квитки. Популярно саме в це свято пропонувати руку і серце. Розпивши пляшку шампанського з десертом, француз дарує коханій коробочку з «фінсай» — так званою «каблучкою на заручини». В Японії в цей день освідчуватись в коханні може першою.

       Наприкінці заходу читачі поділились на 2 команди хлопців та дівчат та змагались в знанні етикету. Перемогла команда хлопців.

     До заходу був організований тематичний перегляд літератури«День Святого Валентина - світле свято лютого » День Святого Валентина нынче знает вся земля!



Немає коментарів:

Дописати коментар