середу, 26 березня 2014 р.


«Палахкотить як свічка праведна душа «Кобзаря»

 
«Щовесни як розтануть сніги.
Іна рясті розквітне веселка.
Повні сил і живої снаги.
Ми вшановуєм пам'ять Шевченка»


 

      20 березня     Комсомольська бібліотека-філія для дорослих , в актовому залі сільського клубу , до 200 років від дня народження Т.Г.Шевченка поета, художника, мислителя, палкого патріота України провела літературно-музичний вечір «Палахкотить як свічка праведна душа «Кобзаря». Вечір привітальним словом розпочав сільський голова Лопатинський Анатолій  Георгійович . Була запалена свіча пам’яті .А далі під мелодію М.Скорика чарівні ведучі Казмірчук Іван та Тарасюк Ольга ознайомили присутніх з життєвим та творчим шляхом Шевченка. Із своїх 47-и років він 24 роки був кріпаком, 17 років невольником у засланнях, під наглядом жандармів і тільки 10 років – вільною людиною. І в цих несприятливих умовах Тарас створив свій безсмертний “Кобзар”, написав декілька томів прозових і драматичних творів, став Академіком Академії мистецтв. З його мистецької спадщини збереглося 835 творів живопису і графіки. Т.Г.Шевченко записував багато пісень та сам багато співав, любив він слухати і оперну музику, концерти Баха, симфонії Моцарта, Бетховена, мазурки Шопена. Тож на вечорі звучали пісні на слова поета: «По діброві вітер виє», у виконанні Мануїлова Дмитрія, «Зоре моя вечірняя» у виконанні Рибак Христини ,«Стоїть явір над водою» у виконанні Коломійчук Каріни, «Зацвіла у лузі червона калина» у виконанні Василенко Юлії. Під прелюдію В.А.Степового «Пам’яті Шевченка» присутні слухали словесний портрет Шевченка. В запис прозвучала «Де’вята симфонія» Л.В.Бетховена.
       Із захопленням споглядали глядачі за двома інсценізаціями  «Розмова малого Тараса з матір’ю » та «Тарас і батько» у виконанні Монинець Андріани , Монинець Михайла та Кальчука Миколи. Слухали безсмертні вірші які декламували: «Світає край неба палає»  Рибак Христина , «Не завидуй багатому» Бонюк Олександрра, «Мені тринадцятий минало» Коломійчук Каріна, «Минають дні ,минають ночі» Саботович Ольга , «Село неначе писанка село»,Крищук Катерина ,     « І мертвим, і живим і ненародженим землякам моїм, в Україні і не в Україні моє дружнє посланіє »_Рачківський  Роман, « Тяжко,важко в світі жити сироті...» Клімашенко Руслан,уривок із« Причинної» Федорига Галина, «Сон» Кальчук Альона , «Поставлю хату і кімнату…» Кальчук Марини, «Заповіт» Мануїлов Дмитрій, «У тієї Катерини» Тарасюк Ольга і інші.
         Кращі читці поезії т.Г.Шевченка: Тарасюк Ольга, Рибак Христина та Рачківський  Роман,були відзначені місцевою письменницею,автором двох прозових творів Кугай Ольгою Сергіївною. Вони отримали в подарунок книги з автографом автора.
        Завершили вечір піснею Н.Пекун   «За любов, за волю» чарівні сестрички Маліванчук Світлана та Маліванчук Валентина.
          До вечора ,на сцені був організований тематичний перегляд «Тарас Шевченко.Доля.Муза.Слава.»
        Думаймо про Шевченка, живімо Шевченком, продовжуймо його безсмертя в собі та в дітях наших.
Через 200 вагомих літ
Читаємо Шевченків «Заповіт».
Соборно жито засіваймо,
Соборно правду пожинаймо,
Соборно волю бережімо,
Соборно славу вознесімо.
Соборно чужого научаймось,
Соборно й свого не цураймось,
Соборно думу засіваймо,
Соборно Бога в серці маймо.
































 


 
      
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар