вівторок, 20 січня 2015 р.


ВЛАДА ДЛЯ ЛЮДЕЙ, А НЕ ЛЮДИ ДЛЯ ВЛАДИ.



Комсомольська громада, яка об’єднує п’ять сіл і нараховує майже 4380 жителів, вдруге пост керманича доручила А. Г. Лопатинському, якого торік з нагоди Дня місцевого самоврядування пошановано Почесної грамотою ОДА та обласної ради. Що принесло минулоріччя громаді запитали ми у сільського голови, для якого нинішній рік голубої кози є ювілейним...




– Анатоліє Георгійовичу, які у вас спогади про минулоріччя?

– Через події в державі в морально-психологічному плані рік був важким, а в фінансово-господарському – найсприятливішим за останні чотири роки. Доходи загального фонду скали 2 млн. 441 тис. грн., або 107% від прогнозованого, доходи спеціального фонду виконано на 114,3%, направивши на розвиток інфраструктури сіл понад 770 тис. грн.

– Комсомольська громада розвивається динамічно. Які важелі використовуєте для цього?

 – Працюємо, щоб всяк розумів: село, вулицю, обійстя крім нас ніхто кращим не зробить. Така не тільки моя позиція, а й депутатів, членів виконкому. Якщо колективно прийняли рішення, то гуртом його виконуймо. Нереальних планів не складаємо, бо забалакаєшся раз і це стане нормою. Дослухаємось до думки людей, колективів, визначаючи пріоритети.

Один у полі не воїн і без дієвого активу наймудріший керівник нічого не вартий. Таким активом у громаді є депутати О. І. Олійник, В. П. Тригуб, І. Л. Довгалюк, О. В. Адрощук, О. М. Гнітецька, В. О. Побережнюк, член сільського комітету В. Лопатюк, члени виконкому  Н. М. Матвійчук. В. М. Антонюк, О. В. Радова. Активними є сільчани  Г. В. Машталєр, О. С. Поліщук, М. С. Павлов, А. В. Якимчук, І. В. Кудряк. Суттєва підтримка від керівництва СТОВ «Мрія», «Агромашу», приватного підприємця В. В. Міськова та багатьох інших.

– Фінанси можна використовувати по-різному. Як вам удається сконцентруватись на найнеобхіднішому?

  Болючим для громади був місцевий дитячий садок " Ромашка" в якому виховується 105 діток. Будівля потребувала ремонту та й внутрішнє убранство не вартувало доброго слова. Стан дитячого садка розглянули на розширеному засіданні виконкому за участю депутатів сільської і районної рад, підприємців, громадськості. Вироблено програму дій, під реалізацію якої підклали плечі керівники базових господарств, депутати районної ради, сільська рада.

 За рахунок соціальних угод залучено біля 1оо тис. грн. Від імені громади висловлюю вдячність А. Е. Дроздовичу В. М.  Слободянюку, С. В. Шнайдруку, В. М. Барчуку та іншим. За кошти сільської ради придбано меблі, килимове покриття, постільну білизну, замінено вікна, асигновано поточний ремонт на що в загальній сумі використано понад 7о тис. грн. Це перший етап робіт по дитячому садку, які продовжаться.

 – Чи не здається вам, що офіс сільської ради, куди приїздять не тільки українські, а й зарубіжні делегації, бажає кращого?

 – Дійсно приміщення сільської ради, не одна з найпривабливіших споруд громади. Розуміємо, що влада в теперішній час не розкошує. Але будинок сільської ради, якому вже 40 років, найближчим часом змінить своє обличчя. Тут замінено вікна, відремонтовано систему опалення, перевівши на твердопаливний котел, укріплено стіни будівлі, на майже 30 тис. грн. придбано матеріалів для внутрішніх ремонтних робіт.

– Проблемою багатьох сіл є дороги, водогони, сміттєсховища тощо. Як вирішуються ці питання?

 – Вони завжди в полі зору, бо за раз всього не охопиш. Ремонтуємо дороги щорічно. Торік в Комсомольському проведено вибірковий ремонт вулиці Березівка та Першого Травня, використавши біля 150 тис. грн., на поточний ремонт доріг направлено біля 27 тис. грн.

Благоустроєно територію біля пам’ятників жертвам голодомору та механізаторам.

За рахунок коштів соціальних інвестицій, обласного, районного та сільського бюджетів розпочато ремонт водогону в Комсомольському протяжністю майже 7 км кошторисною вартістю понад 1,3 млн. грн. Під опікою сільської ради ремонт водогону в с. Садовому, куди вкладемо 196 тис. грн. на проведення центрального водогону, а на відвідні водогони буде залучено кошти населення.

Важко уявити життя без комунального підприємства «Джерело», якому торік перераховано 10 тис. грн. для поповнення статутного фонду та 40 тис. – на благоустрій громади.

За рахунок коштів сільської ради утримується пожежна охорона, на яку використано майже 57 тис. грн. Торік пожежна автомашина зробила 28 виїздів на ліквідацію пожеж громади та інших сіл району.

– Складається враження, що основна увага приділяється центральному селу, а чи відчувають турботу влади малі села, мало захищені верстви населення?

– В Комсомольському проживає 3,2 тис. мешканців, а в Марківцях, Садовому, Медведівці та Мшанці – разом біля 1200, але малі села не обділені увагою. У Медведівці збудовано паркан вартістю 9,9 тис. грн. Місцеве СФГ «Мрія»  благоустроїло пам’ятник захисникам Вітчизни, витративши 7 тис. грн.

У Марківцях за кошти сільської ради замінено в клубі вікна та двері. В рахунок соціальних угод місцевий фермер В. М. Слободянюк впорядкував дитячий майданчик та уклав плитку біля пам’ятника загиблим односельцям.

На підтримку малозахищених верт населення використано 8 тис., а на оздоровлення дітей  – 6,8 тис. грн.

– Для культури та спорту в сільських бюджетах коштів завше не вистачає. У вашій громаді така ж ситуація?

– Торік в клубі, бібліотеці та атлетичному залі с. Комсомольського на заміну вікон використано 31 тис. грн. На проведення спортивно-масових заходів – 17 тис. грн. Для утримання стадіону та газонів придбано газонокосарку. Влада допомагає тим, хто хоче розвиватись духовно та фізично і вишукує можливості для їх підтримки.

– За роки незалежності планомірно знищувалась медицина. Яка перспектива лікарні в Комсомольському?

– Силами доброчинців свого часу врятовано сільський медичний заклад. Переконаний, що він буде працювати, але без державної підтримки це зробити важко. Вкрай потрібен автомобіль швидкої допомоги, кардіограф, інше устаткування. Отримано субвенцію для лікарні на 33 тис для твердопаливного котла та на придбання плитки.

– Що заважає сільським громадам розвиватись і які вбачаєте перспективи?

 – Реформи, про які багато говориться, зводяться до перекроювання бюджетів, а не структурних змін. Адмінреформа планується за рахунок скорочення сільських рад. Передання повноважень на місця розпочали із забирання з територіальних громад податку з доходів фізичних осіб. Тобто забрали реальні кошти, а залишили абстрактні. Не потрібно гратися в реформи, як це робилось протягом десятиріч. Відсутній діалог між верхніми і нижніми ешелонами влади, які діють самі по собі. Нема довгострокових програм розвитку. Не підтримується розвиток малого і середнього бізнесу, який створює робочі місця і дає до 50% надходжень до бюджетів. Кошти великого бізнесу, проблеми якого перекладають на плечі людей, працюють в офшорах, а малий задихається. У великій державній політиці повинна бути зваженість, а не «махновщина», бо державна політика змінюється від виборів до виборів.

Що стосується резервів поповнення сільського бюджету, то вони, зокрема в справедливій сплаті земельного податку...

Розмову вів Петро ЗАРИЦЬКИЙ

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар